Bloemstukjes onderhouden

Hoe kan je jouw bloemstukjes zo lang mogelijk behouden?  Het onderhoud van de bloemstukjes hangt af van het soort bloemstukje dat je hebt gekocht. 


Bloemstukjes met verse snijbloemen

Bij Bloemstukje.be worden de bloemstukjes met verse snijbloemen gemaakt op steekschuim van Oasis, die water en meststof heeft opgenomen, voor een optimale houdbaarheid.  Wij raden aan om ervoor te zorgen dat het steekschuim steeds vochtig blijft.  Check om de twee dagen of dit nog het geval is, indien niet, kan je het bloemstukje water en meststof geven.  Giet met een klein gietertje, water in het midden van het bloemstuk.  Wij raden aan om het bloemstukje hiervoor boven de gootsteen te houden.  Van zodra het steekschuim verzadigd is met water, zal het water uit het bloemstukje wegvloeien. 

Zet het bloemstukje niet rechtsreeks boven de verwarming en vermijd ook dat het bloemstukje in direct zonlicht komt te staan.  Indien mogelijk, kan je het bloemstukje ‘s nachts op een koele plaats bewaren.  (Garage, berging,…)

De meststoffen voor snijbloemen kan je hier bestellen.


Boeketten met verse snijbloemen

Zet de bloemen steeds op een plek waar geen tocht komt, wat tot vochtverlies kan leiden. Kies een plek waar het niet te warm is, dus best niet in de directe nabijheid van de verwarming, en zeker ook niet in de volle zon, want dan bloeien ze heel snel uit.  

Zet de bloemen ook niet in de directe omgeving van fruit, want fruit produceert ethyleengas, wat er voor zorgt dat bloemen sneller gaan verwelken.

Ververs regelmatig het water van de bloemen en maak daarbij gebruik van het zakje snijbloemenmeststof die bij het boeket geleverd wordt.  Dit zorgt er tevens ook voor dat de vaas proper blijft.

Het schuin afsnijden (of bijknippen) van de stelen is dan weer goed om dode uiteinden te verwijderen, en de oppervlakte waarmee de bloemen water opnemen te vergroten.

Maak ingebonden boeketten los, alvorens ze in een vaas te zetten, zodat de stelen niet dichtgeknepen zijn.


Blijvende creaties met gestabiliseerde bloemen

Gestabiliseerde bloemen zijn echte bloemen die door een speciale bewerking, zeer lang kunnen bewaren.  Deze bloemstukjes vragen geen onderhoud en mogen absoluut geen water krijgen.  Wanneer deze bloemstukken in contact komen met water, wordt het gehele stabilisatieproces teniet gedaan, en zullen de bloemen zich terug als ‘normale’ bloemen gedragen, dus bijgevolg zullen zij bloeien en dan snel weer verwelken.

Gestabiliseerde bloemen behouden hun kleur.  Om dit te kunnen garanderen vragen wij wel om deze bloemstukken niet in direct zonlicht te plaatsen.  Voor de rest zijn deze bloemstukken heel makkelijk houdbaar, zonder enige vorm van onderhoud.